yeni senemiz hepimize önce sağlık sonra mutluluk getirir inşallah
her zaman Allah'ım bu günlerimizi aratma derim inşallah Allah mutlu günleri kimselere aratmasın .
evet yoğut yapımı ile ilgili bazı şeyler paylaşmak istedim
evlendiğimin ilk haftası annemi telefonla arayarak yoğurt tarifi almıştım
ve 17 yıldır kendi deneyimlerimler birlikte çok lezzetli yoğurtlar yapmaktayım
öyleki çocuklar satın aldığımız hiçbir yoğurdu benimkinden çok sevmezler ve anne senin yoğurdun neden böyle tatlı oluyor derler
evde yoğurt yapmanın bir diğer avantajı da evin yoğurtsuz kalamaması
istersem ayran yaparım, yemekler de mutlaka masamızda bulunur,
yoğut çorbasına kendi yaptığım yoğurttan bolca koyunca bir başka lezzetli olur
böreklerde, çorbalarda meyane hazırlamak için yemeklerde terbiye amacı ile yani benim yoğurt mutfakta mutlaka olmalı
hatta birkeresinde bir yıl hiç başka maya almadan sırf kendi mayamla yoğurt mayaladığımı bilirim
annem çocukluğunda annanesinin hıdrellezde kaynamış sütü içine hiç yoğurt mayası eklemeden dışarıya koyduğunu ve sabah baktığında Hızır Aleyhisselamın gelip onu mayaladığından bahsederdi o maya bir yıl boyunca bozulmaz hatta isteyene de verilirmiş Hızır ın yoğurdu derlermiş tabi ben bunu denemeye cesaret edemem bile
bir gün de televizyonda bir bölge için bahar ayında orada sabah yağan çiğ tanelerinden yoğurt tutturduklarını duydum
yoğurt yapmak için ben itimatın günlük sütlerini kullanıyorum 2 litrelik plastik şişelerde satılan sütün lezzetini başka hiçbir üründe bulamıyoruz ve yoğurtu da bir kaymaklı oluyor ki sormayın zaten yağı az alınmış olan sütü hafif ısıtıyorum annem dedi ki küçük parmağını süte daldır ve dayanabildiğin kadar tut yani süt çok da sıcak olmayacak parmağın hafif yanacak ne kaynar olacak ne de ılık tencerenin dışını ellediğinizde bir sıcaklık hissedeceksiniz ve bir kaseye bu sütten 4 ,5 kaşık alın içine 1 kaşık yoğurt koyun ve iyice sütte yoğurtu ezin ve yine elinizdeki kaşık ile yoğurt mayasını tencerenin üzerinden her tarafa gezdirip sonra tekrar o kaşıkla içinden bir karışrıtın (ÜZERİNDEKİ KAYMAK TUTMAYA BAŞLAMIŞTIR SAKIN BOZMAYIN) maya her yere eşit dağılmalı
sonra efendim bir ayetelkürsü okuyup bir de etehiyyatu okuyup dualarla tencerenin kapağını kapatın bildiğimiz sofra bezine tezgahta( yada titremeyecek bir yerde )sararak 5 saat tutun tabi kışın üzerine bez örtüyorum yazın sıcağında inanın bu bezi bile örtmeden kendi halinde oluruna bırakarak yapıyorum yoğurt mayalanırken çok sıcak kalırsa ekşi olur.
bazı sütlerin niteliğine göre mayalanması değişiklik gösterebilir ben itimat sütü bu kadar bekletince mayalanması yeterli oluyor
hatta bir sır daha yoğurt tutmuş ise hemen buzdolabına koyun yoğurt meydanda soğumasın direk buzdolabında katılaşarak oluşumuna devam edecek
ben eskiden sütü üşümesin diye sarar dururdum ama yoğurt olduğu yerde hafif soğumalı
bir de bu süre sonunda maya tutmuş mu diye kapağı hafif kaldırıp bakarım üzeri kaymaklaşmış ise tutuğu anlamına gelir
bir de hani süt gibi cıvık olduğu durumlar olur yoğurt tutmadan hafif süt tadında garip bir durum ile karşılaşırsanız tencerenizi kaynattığınız başka bir su dolu tencerenin içine oturtup tekrar mayalamayı deneyin bu benimde birkaç kez başıma geldi mayam olmuştu tabi tadı biraz değişik oluyor ama ayran yaparak değerlendirebilirsiniz yada meyane olarak kullanabilirsiniz ben onun tadını da severim.
bazen çocuklar sulu kısımlarını yemek istemezler hep katı olarak tüketirler
yoğurtun sulanmış kısmını asla ziyan etmem ondan çorbalara meyane hazırlarım
çocuklarımıza yedirdiğimiz meyveli yoğutların içinde süttozu ve kerema olduğunu biliyormuydunuz krema tadını değiştirdiği için çocuklar onu çok severek yer
sizde evde yaptığınız yoğurtun içine çilek reçelini iyice ezerek yedirin bakın bakalım nasıl tüketiliyor?
fransızlar yoğurdu tatlı yerine yerler ve bizden daha fazla tüketirler
bir fransız komşum vardı kendi yaptığım yoğurttan ona ikram etmiştim de sen mi yaptın demiş çok şaşırmıştı evet yoğurt Türklerin buluşu ismi bile bize has dünyanın hiçbir yerinde başka ismi yok dediğimde bana inanmamış ve araştıracağını söylemişti
bizim geleneğimizi lütfen canlı tutalım sahip çıkalım geçmişimiz bunu bize emanet etti biz devam ettirelim
bende yoğurtun faydaları ile postumu noktalamak isterim
sorularınız olursa buradan yardım etmek isterim
afiyet şeker olsun:
YENİ YOĞURT YAPMAYI İSTEYENLER
HİÇ ZOR OLMADIĞINI SİZLERE ANLATMAK İÇİN HAZIRLADIĞIM YAZIDIR
hiç yoğurt yapamadınız mı?
yoğurdunuz tutmadı mı?
tadı ekşi kendisi cıvık mı?
bakın sizinle bir deneme yapalım yoğurt yapmak nasıl kolay görelim
denemekle hiç bir şey kaybetmeyeceğiniz bir olay
öncelikle içebildiğiniz sıcaklıkta bir bardak sütü alın
içine yaklaşık 1/4 kaşık kadar yoğurt koyun mutfak masanızda (tabi evin sıcaklığı oturabildiğiniz sıcaklıkta olmalı yani kış ise kalorifer yanıyor olmalı yaz ise hiç dert etmeyin)
iyice yoğurt mayasını süte karıştırın yani yoğurt homojen bir kıvamda olsun süte karışsın
yoğurt olmaya bırakın
evet üzerini bile örtmeye gerek yok ama bir çay bardağı altlığı da olabilir toza karşı koruma olsun diye
bakın akşamdan bu işlemi yapın sabah kalktığınızda bardak yoğurdunuzun nasıl başarıyla yenecek hale geldiğini görün
inananın hiçbir şey kaybetmezsiniz yoğurt yapmaya cesaretiniz gelmiş olur
tencere yoğurdu yapabileceğinizi anlarsınız
Yoğurdun Sağlığa Faydaları
Yoğurt, sabahtan akşama kadar günün her saatinde yenebilecek harika bir gıdadır.Yoğurt daima suyuyla birlikte yenmelidir.Sü zme yoğurtta "B" vitamini kalmaz.Çünkü,vitaminle r hep yoğurdun suyundadır.
Şeker hastaları için yararlı bir besindir.Şeker hastalarına verilecek yoğurt, ekşimiş olmamalı ve kaymağı alınmış olmalıdır.
Sabahleyin kahvaltıdan sonra yenen yoğurt,sindirimi kolaylaştırıp ,bağırsakların çalışmasına yardım eder.Her yaşta hemen hemen herkes için uygundur.Ancak, midesi çok duyarlı olanlara,onikiparma k bağırsağı ülseri olanlara dokunur.Yoğurt, hastalar ve zayıf bünyeler için sütten daha besleyici sindirimi kolay bir gıdadır.Aynı zamanda bağırsaklarda bulunan tehlikeli ve zararlı mikropların(Amipleri n) çoğalmalarına ve hatta yaşamalarına engel olan bir besindir.Bu sebepten tifo ve ishal zamanlarında yoğurt âdeta bir ilaç gibi tavsiye edilmektedir. Tüberkülozlu hastalar üzerinde de antibiyotik etki gösterir.
Yoğurt aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların tedavisinde de oldukça öneme sahiptir.Çocukları n bulaşıcı karaciğer iltihâbı (hepatit) hastalıklarının dietik tedavilerinde kullanılır.
Ayrıca,yüze ve boyna sürülürse cildi canlandırır.Yirmi dakika kalsın cildinizde,sonra da gülsuyuyla siliverin.Rahat bir uyku için de yoğurt yiyebilirsiniz.
Mineraller
Kalsiyum:Kemik, diş ve saç gelişmesini sağlar,sinir sistemini düzenler,kişiyi çabuk öfkelenmeye karşı korur.Şurası mutlaka bilinmelidir ki güzelliği bozan en korkunç şey ;öfkeli ve sinirli olmaktır.
Fosfor:Vücut için en önemli mineral, fosfordur.Bu mineral,dokuları ,kemik,diş ve bütün hücreleri yeniler,B grubu vitaminler fosforla birlikte çalışır.
İyod:Tiroid bezlerinin çalışmasını sağlar,guatr hastalığını önler.Bu mineral vücut hücrelerinin çalışma ahengine de yardımcı olur,uyarıcı bir etkisi vardır.
bende yoğurdumu kendim yaparım,çok sağlıklı.yeni yılınız kutlu olsun...
YanıtlaSilhoşgeldiniz ev hanımları yoğurtlarını kendileri yapmayı tercih ediyorlar kendilerine ve ailelerine çok büyük iyilik yapıyorlar tebrikler
YanıtlaSilteşekkür ederim
YanıtlaSil10 yıllık evliyim ama bir türlü yoğurtlarım tutmazdı ta ki sizin tarifinize rastlayana kadar her şeyi dediğiniz gibi yaptım ve sonuç mükemmel tabi itimatın sütüyle başka sütlerde tutmadı on da tuturdum sağol
bu arada süper gidiyorsun anlatımların çok net ve açıklayıcı sanki sohbet havasındasın